Als professional speelt u een belangrijke rol in het voorkomen van valongevallen, die enorme gevolgen hebben voor de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van ouderen. Daarom lanceren we het centrale aanmeldformulier voor valpreventie. Dit formulier maakt het eenvoudig om inwoners te verwijzen voor een valrisicotest en, indien nodig, voor een cursus valpreventie.
Hoe werkt het?
Voor deelname aan de cursus is het noodzakelijk om eerst een ‘valrisicotest’ in te vullen. Deze test beoordeelt of een oudere een laag, matig of hoog risico heeft om te vallen. Bij een matig risico wordt een gemeentelijke cursus aanbevolen en kan de oudere zich direct aanmelden voor een cursus of adviesgesprek.
Wat is er nieuw?
Valpreventie wordt nu niet meer alleen uitgevoerd bij kwetsbare ouderen met medische problemen, maar ook bij ouderen die nog vitaler zijn. Ze kunnen deelnemen aan erkende valpreventiecursussen die hen helpen vallen te voorkomen.
Wat kunt u doen?
Wij vragen u om het formulier te verspreiden onder de 65-plussers die u als professional tegenkomt en hen aan te moedigen deel te nemen aan de valpreventiecursus. In de hieronder beschreven toolkit vindt u diverse materialen, zoals een nieuwsbericht en een afbeelding die u kunt gebruiken in wachtkamers of andere communicatiekanalen om de informatie over valpreventie te delen.
Meer informatie of aanmelden?
Bezoek www.samengezondijsselvecht.nl/valpreventie voor meer informatie en uitleg over het gebruik van het aanmeldformulier. Bezoek na deze uitleg het aanmeldformulier voor de valrisicotest en een verwijzing naar het cursusaanbod. Help mee om het aantal valongevallen onder ouderen te verminderen!
Versterking Eerstelijn Regio Zwolle
In de regio Zwolle hebben huisartsen (Medrie en HRZ), apothekers (CAVRZ), paramedici (PGIJV), zorgverzekeraar (Zilveren Kruis) en wijkverpleging (Icare en Carinova) gezamenlijk de subsidie Versterking eerstelijnszorg aangevraagd, onder begeleiding van Proscoop. Deze subsidie is bedoeld om de eerstelijnszorg zowel lokaal als regionaal verder te versterken, zoals in de Visie eerstelijnszorg 2030 is geschetst. Vanaf medio april 2025 wordt duidelijk of deze wordt toegekend.
Wat gaat er veranderen?
De nadruk van dit traject ligt op het organiseren van een sterkere eerstelijnszorg door te werken aan hechte wijkverbanden. Dit betekent dat minimaal huisartsen, wijkverpleegkundigen, apothekers, paramedici en professionals uit het sociaal domein nauwer lokaal gaan samenwerken.
De volledige tekst is te lezen in Versterking Eerstelijn Zwolle
Werksessie Vitaliteitsteams: de kracht van samen: met inzicht naar (nog meer) impact
Op woensdag 26 maart organiseert het Team Vitaal Vechtdal een werksessie. Het concept van de Vitaliteitsteams is al enige tijd van kracht. Het zijn de werkzame elementen die zorgen voor het succes van dit concept, te weten:
Het is met elkaar experimenteren en leren. Al vanaf het begin is er onderzoek gedaan naar de impact van de Vitaliteitsteams door onze partners GGD IJsselland en Proscoop. Middels (groeps-/focus)gesprekken met deelnemers, professionals en de kerngroep zijn waardevolle inzichten opgedaan. Inzichten die eind vorig jaar zijn gebundeld. Graag bespreken we de uitkomsten en aanbevelingen vanuit dit onderzoek en willen we nu samen met jullie de volgende stap maken in de doorontwikkeling van het concept. In aanloop naar de werksessie delen we meer stukken / informatie over het programma.
Praktische informatie:
Voor wie: professionals, praktijkhouders en fundingpartners Vitaliteitsteams
Datum: woensdag 26 maart 2025
Tijdstip: 17:30 uur – 21:00 uur inclusief eten (inloop vanaf 17:00 uur)
Locatie: Zorg & Welzijn Plein LOC+, Parkweg 1A7 Hardenberg
Aanmelden via de Outlook-uitnodiging uiterlijk 12 maart 2025
Namens de betrokken partners, het Team Vitaal Vechtdal